10 tips voor het ontwerpen van uw nieuwe keuken

Het ontwerpen van uw nieuwe keuken is leuk, maar ook een uitdaging. Daarom hebben we besloten om een aantal tips op een rijtje te zetten. Zo hebt u in ieder geval een basis wanneer u aan de slag gaat voor uw nieuwe keuken.

1. Meet uw keukenruimte goed op

Zorg dat u elke muur, hoek, vensterbank, raam en bijzonderheid opmeet. Idealiter hebt u ook een plattegrond mee van uw keuken en hebt u een goed beeld van de groottes en verhoudingen van uw huidige keuken. Het is lastig om van tevoren te zien of een keuken precies op maat is, als men niet zeker weet of alles goed is opgemeten. Kiest u voor een afspraak bij u thuis, dan hoeft u hier gelukkig niet over na te denken. De keukenadviseur zal alles zelf opmeten.

Meet uw keuken goed op

2. Denk goed na wat voor u belangrijk is in een keuken

Zo’n brede 6-pits gasfornuis is leuk, maar als u (bijna) nooit in de keuken staat is het natuurlijk overbodig. Denk daarom goed na hoe u uw keuken gebruikt en wat daarbij voor u belangrijk is. Bent u bijvoorbeeld gek op koffie? Geef dit vooral aan. Dan kan er in het ontwerp rekening gehouden worden met bijvoorbeeld een ingebouwd koffiezetapparaat. Misschien gebruikt u uw oven nooit, dan kan er gekozen worden voor een kleiner exemplaar of zelfs géén oven.

3. Oriënteer op de verschillende keukenapparaten

Als u voor uzelf weet welke apparatuur u nodig hebt, bekijk dan de huidige opties die te verkrijgen zijn en in uw budget passen. Gaat u voor een ingebouwde koelkast, of een vrijstaande? Wilt u een Quooker in plaats van een losse waterkoker op uw aanrecht? Wellicht zijn er allerlei nieuwe opties die net wat meer comfort bieden wanneer u in de keuken staat. Het helpt enorm als u weet wat u wilt. Dan is er enkel nog de expertise van een adviseur nodig om de juiste apparaten te kiezen.

4. Neem de tijd

We gaan er van uit dat u niet vaak een keuken koopt. Het is daarom logisch dat u uw tijd neemt. Het is immers een grote aankoop. Als u uw ideale keuken voor ogen hebt en de keukenadviseur heeft iets ontworpen, hoeft u niet gelijk akkoord te gaan. Slaap er gerust een paar nachtjes over. Misschien schiet u toch nog een wens te binnen, of besluit u dat u toch helemaal tevreden bent. Het belangrijkste is om met volle zekerheid uw nieuwe keuken te ontwerpen en te bestellen.

5. Zorg voor voldoende opbergruimte

Uit onderzoek blijkt, dat meer dan de helft van de gezinnen die een nieuwe keuken heeft geplaatst, binnen een jaar toch ontevreden is over de opbergruimte in de keuken. Het kan daarom geen kwaad om toch diepere kasten en lades te kiezen. Daarnaast kunt u uw legplanken vervangen voor lades, waardoor u praktischer gebruik kunt maken van uw opbergruimte. Zo zijn er op een boel plekken creatieve manieren om extra ruimte toe te voegen.

Opbergruimte keuken

6. Oriënteer op de verschillende soorten werkbladen

Elk type werkblad heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om te beginnen staan bepaalde materialen simpelweg niet mooi bij bepaalde soorten keukens. Daarnaast is het goed om te weten waar u uw werkblad voor gebruikt. Een houten werkblad geeft bijvoorbeeld een warme, huiselijke sfeer, maar heeft snel last van krassen en vocht. Marmer of hardsteen heeft een chique uitstraling, maar heeft wat meer onderhoud nodig en is ook krasgevoelig. Vergelijk dus de voor- en nadelen van alle materialen en kies wat het beste bij u past.

7. Wie gaat de keuken plaatsen?

U kunt ervoor kiezen om uw nieuwe keuken zelf te plaatsen. Dit is natuurlijk goedkoper en misschien vindt u het zelfs leuk om te doen, maar het brengt ook wel wat voordelen met zich mee om de keuken gewoon te laten plaatsen. Gaat er namelijk iets mis bij het plaatsen van de keuken, dan hebt u altijd garantie dat het netjes wordt opgelost. Daarnaast hoeft u zelf niet uw tijd en energie te stoppen in iets wat u waarschijnlijk nooit hebt gedaan. Ons advies is daarom om de keuken gewoon te laten plaatsen door een expert. 

8. Gas of toch elektrisch koken?

Elektrisch koken wordt steeds populairder. Het doel voor Nederland is om tussen nu en 2050 volledig elektrisch te gaan. Als u toekomstbestendigheid belangrijk vindt, dan zou u voor een elektrische kookplaat en oven kunnen gaan. Echter is gas nog steeds goedkoper dan elektriciteit en stoten ze op het moment ongeveer dezelfde hoeveelheid CO2 uit. Daarbij komt dat u uw gastoevoer direct kunt regelen en dus niet hoeft te wachten tot de temperatuur van de pan verandert. Bij elektrisch hebt u ook nog de keuze tussen keramisch of inductie. Keramisch is goedkoper in aanschaf, maar verbruikt meer elektriciteit. Een gaskookplaat is moeilijker schoon te maken, maar is over het algemeen wel goedkoper dan zowel keramisch als inductie in de aanschaf.

9. Houd rekening met het interieurdesign van de rest van uw woning

Een hypermoderne keuken is op zichzelf prachtig, maar als de rest van uw huis landelijk is ingericht, kunt u zich afvragen of het een slimme keus is. Ga daarom goed na welke elementen belangrijk zijn in het ontwerp van de rest van uw huis en kijk hoe dit verwerkt kan worden in het design van uw nieuwe keuken. Hierin zijn met name kleurkeuze en materiaalkeuze belangrijke factoren.

10. Ontwerp iets waar u jarenlang plezier van hebt

Zoals we al zeiden, een keuken koop je niet vaak. Het is de bedoeling dat u een aankoop doet waar u jarenlang plezier van hebt. Houd daarom rekening met toekomstbestendigheid. Wellicht plannen jullie een gezinsuitbreiding, of verwacht u juist dat uw kinderen uit huis gaan. De hoogte van het werkblad en locatie van bepaalde lades of apparaten zijn belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden. Plan dit voor zover mogelijk, zodat u later geen spijt hebt van uw aankoop.

Toekomstbestendige keuken